Postavený priemyselný park v Lipanoch nefunguje

02.05.2007 Sabinov

Prešov/Lipany 2. mája (TASR) - Priemyselný park Za traťou, ktorý zriadila na ôsmich hektároch samospráva mesta Lipany ku koncu októbra 2006, nefunguje.
Ako uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove primátor mesta Eduard Vokál, ďalšiemu užívaniu pozemkov investormi bráni neuzavretý problém s asi dvoma hektármi pozemkov neznámych vlastníkov, preto celý park nebol skolaudovaný.
Tieto pozemky spravuje štát prostredníctvom Slovenského pozemkového fondu a platí jeho zákaz akéhokoľvek prevodu parciel na iné subjekty. Podľa primátora neriešená situácia komplikuje využívanie parku a vložené financie neprinášajú efekt. Navyše, keďže nemajú odpoveď na otázku, kedy dôjde k zrušeniu zákazu, nevedia ani kompetentne reagovať na záujem investorov. Podľa Vokálových informácií je takýchto prípadov na Slovensku veľa.
V priemyselnom parku bola vybudovaná infraštruktúra a vykonané práce za 53 miliónov Sk, pričom Európska únia prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) uhradila 95 % z oprávnených nákladov na celý projekt. Mesto musí rešpektovať podmienku, že 15 rokov park nepredá. Investorom stanovilo cenu prenájmu za štvorcový meter na 5 Sk. Podľa zmluvy so SARIO mali už v tomto roku v parku fungovať tri firmy s najmenej 63 zamestnancami. Vokál dodal, že vzhľadom na problémy s kolaudáciou žiadajú agentúru o presun plnenia týchto záväzkov na rok 2008. Mesto má zatiaľ rámcovú zmluvu s firmou Parts components, ktorá už v Lipanoch funguje, zatiaľ v prenajatých priestoroch jednej miestnej spoločnosti.
Od známych vlastníkov mesto vykúpilo pozemky po 100 Sk za m2. Išlo o zdevastované nevyužívané parcely.
 

Vyberte región